MealsCharlot Pauwels

Gepofte zoete aardappel (lente editie)

MealsCharlot Pauwels
Gepofte zoete aardappel (lente editie)

Een ingrediënt waarmee ik super graag werk én heel veelzijdig is? SWEEEET POTATO!

Zoete aardappel is één van mijn lievelingsproducten. Ze zitten BOMvol vitaminen en mineralen (vitamine A, B6, C, betacaroteen, magnesium, foliumzuur, calcium én kalium). Maar ze hebben in vergelijking met normale aardappelen ook nog eens een lagere glycemische index. Wat dat betekent? Dat wil eigenlijk zeggen dat de suikers/koolhydraten trager in ons bloed worden opgenomen. Ook het hoger vezelgehalte zorgt daarvoor. Resultaat? geen korte piek in suikerspiegel maar wel een stabieler energieniveau.

Redenen genoeg dus om deze topper voldoende in onze dagelijkse voeding te integreren. Ik maakte er opnieuw een zalige gepofte versie van! Met een frisse lentevulling op basis van (vega) gehakt, tomaat en avocado.

DSC07128.jpg
DSC07135-2.jpg

MACRONUTRIËNTEN (voor 1 portie)

431 KCAL - 10g FAT - 60g CARBS - 30g PROTEIN


Recept – (voor één portie)

Gepofte zoete aardappel met (vega) gehakt, tomaat, avocado en cottage cheese

  • 1 grote zoete aardappel

  • 100g (vega) gehakt

  • 1 tomaat

  • 1 stengel lente-ui

  • 1 el cottage cheese

  • 1 avocado

  • 1 el Griekse yoghurt 0%

  • 1 limoen

  • rijst- of sushiazijn

  • cottage cheese

  • pepe/zout

  • chilivlokken

Bereidingswijze

  1. Begin met de zoete aardappel want die moet even in de oven. Omwikkel de zoete aardappel mét schil in zilverpapier. Leg hem in een voorverwarmde oven van 200° en laat hem ongeveer 50-60 minuten poffen.

  2. Prik af en toe met een prikker door het pakketje om de zachtheid te checken.

  3. Bak ondertussen het gehakt, kruid goed af met peper, zout en chili. Snijd de tomaat in blokjes en de lente-ui in fijne ringetjes.

  4. Mix de avocado met 1 el limoensap, 1 el yoghurt en 1 el sushiazijn. Kruid af met peper en zout en laat even blenden tot een gladde mousse.

  5. Als de zoete aardappel gaar is, kun je die uit het zilverpapier verwijderen en middendoor snijden. Vul met het gehakt, de blokjes tomaat, de lente-ui en werk af met een lepel van de avocadocrème en een eetlepel cottage cheese. Kruid eventueel nog extra af naar wens.

Smakelijk!